Doet hoge prijs ons minder eten?

Voor de Vlaming blijft ‘iedere dag vlaaidag’

Er wordt de laatste maanden nogal wat afgeklaagd over de stijgende voedselprijzen in de winkel. De meesten onder ons zullen dit zeker voelen in de portefeuille. Maar doet die hogere prijs ons ook minder eten?

In opdracht van VLAM en Vlaams minister-president Kris Peeters volgt onderzoeksbureau GfK de voedingsaankopen van 4.000 gezinnen op de voet. Wat blijkt: de Belgen kochten vorig jaar zelfs meer dan het jaar voordien. Zeker wat betreft dierlijke voeding. De prijzen voor dierlijke producten stegen met 1,7 procent, maar toch lag het aangekochte volume 4,2 procent hoger.

Op Foodlog.nl stelde Ailko Faber onlangs de vraag: snapshot foodlogWant hoe beleven we het eten. Ik heb een tijdje met vischef Imko Binnerts mogen werken. Zijn slogan was “uit eten: wij doen het iedere dag en maken er een feestje van.”

Hoe ziet jouw feestje eruit? Wat eet je? Met wie, waar, wanneer? Waar koop je? Ben je bang voor wat het eetcafé je voorzet? Wie vertrouw je dan wel? Zit er een ritme en patroon in wat je eet – zoals zaterdag pizza-dag, zondag soepdag met brood – of juist niet?”

Hoe de gemiddelde Vlaming dit ziet, vind je vandaag in het Nieuwsblad. Wat ik er voor mezelf alvast uithaal: voor de Vlaming is “iedere dag vlaaidag”. Niet écht verrassend, want we zijn en blijven vooral een volk van snoepers. En klagers…

Te weinig fruit en groenten
We eten te weinig fruit en groenten. Eén op de drie mensen at de dag voor de peiling geen groenten, twee op de drie aten geen fruit. De populairste groenten zijn sla, tomaten en wortelen. Appelen, bananen en sinaasappelen zijn de meest geliefde fruitsoorten. 27 procent van de mensen at minstens één biologisch product, vooral groenten.Veel brood en vlees
Brood en vlees zijn dan weer wel populair: negen op de tien eten elke dag brood, bijna twee op de drie Belgen aten vlees. Vis verleidt maar 18procent van de Belgen, vleesvervangers amper 1 procent.

Boter, kaas en eieren
De helft van de Belgen eet zuivel. Eén op de vijf dronk gewone melk, 13 procent dronk een andere zuiveldrank. Twaalf procent van de Belgen at een ei op de dag voor de ondervraging.

Aardappel blijft pasta en rijst de baas
Aardappelen zijn de populairste maaltijdbegeleiders. Bijna 58 procent at aardappelen, tegenover 20 procent voor pasta. Rijst blijft hangen op 8 procent.

Belg kookt eigen potje
Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna iedereen minstens één keer per dag thuis eet. Vooral 65-plussers en gezinnen met jonge kinderen koken zelf, alleenstaanden staan het minst graag achter het fornuis.

Buitenshuis
Eén Belg op de drie eet ook op school of op het werk. Maar in één op de vier gevallen kochten we dat eten ter plaatse. Op zondag eten we één keer op de vier bij familie of vrienden, in totaal is dat maar 17 procent. Eén op de tien Belgen eet wel eens een afhaalmaaltijd.

Tussendoortjes
Ondanks de crisis blijven we snoepers: meer dan twee op de drie aten een tussendoortje, vooral als vieruurtje of ’s avonds. De 10.000 enquêtes waren goed voor 50.000 eetmomenten. We eten dus gemiddeld vijf keer per dag.

Bron: Het Nieuwsblad

Plaats een reactie