Verrassende CO2-kampioen: biofairtradesuiker uit Paraguay (te koop in je Wereldwinkel)

Eerder las je hier al over de CO2-voetafdruk van een kopje koffie.

In opdracht van de Zwitserse supermarktketen Migros maakte het onafhankelijke studiebureau Climatop een vergelijkende studie van de volledige levenscyclus van suiker, van de productie van de grondstoffen tot en met de verpakking.

Die vergelijking leverde verrassende resultaten op.

Zo scoort biologische rietsuiker uit Paraguay beter dan… suiker uit Zwitserland!

“Dit resultaat toont aan dat we ons voor de berekening van de CO2-impact van een product niet mogen beperken tot het transport alleen”, onderstreept Martina Bosshard (woordvoerdster van Migros).

“Uit de vergelijking van de verschillende suikers is gebleken dat de biologische Max Havelaarrietsuiker uit Paraguay de beste klimaatbalans oplevert. De klimaatimpact is 40% lager dan het gemiddelde van de suikers die verkocht worden bij Migros. De goede klimaatbalans is vooral te danken aan het feit dat de biologische teelt van suikerriet – zonder kunstmatige meststoffen, zonder pesticiden en met zeer weinig vervuilende machines – minder CO2 uitstoot dan de conventionele teelt van suikerbiet. Bovendien wordt het afval van het suikerriet gebruikt om warmte en stroom te genereren nodig voor de teelt ervan. Daardoor is de suikerrietteelt klimaatneutraal. Voor de suikerbietteelt daarentegen wordt gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen.”

Meer info

http://www.migros.ch/protectionclimat

CO2-labels supermarkt (pdf)

Bron: www.oww.be/suiker

Een gedachte over “Verrassende CO2-kampioen: biofairtradesuiker uit Paraguay (te koop in je Wereldwinkel)

  1. Pingback: Over fair trade en duurzaamheid – twee verschillende meningen « een zoektocht naar hoe we fairtrade transparant krijgen

Plaats een reactie