Oxfam scoort zeer goed in rubriek “Wijn van de Week” van de Standaard (25.01.2014)

OXFAM FAIR TRADE : WIJN VAN DE WEEK IN DE STANDAARD VAN 25 JANUARI 2014

OXFAM FAIR TRADE : WIJN VAN DE WEEK IN DE STANDAARD VAN 25 JANUARI 2014


De Oxfam Fair Trade-wijnen Torrontes Reserva 2011, Malbec Reserva 2011 en Gran Reserva Syrah 2010 krijgen vier sterren in de weekendbijlage van de Standaard.
DOWNLOAD HIER DE BESPREKINGEN IN PDF

Simonne Wellekens :

Behalve Chileense en Zuid-Afrikaanse is ook Argentijnse wijn goed vertegenwoordigd in het assortiment van de Oxfam-wereldwinkels. De kwaliteit is opvallend goed. De wijnen komen van een coöperatie, La Riojana, in het noordwesten van Argentinië. Zowat 500 leden produceren een groot aantal druiven in de provincie La Rioja.

KLIK VOOR EEN BETER LEESBARE WEERGAVE (PDF)

KLIK VOOR EEN BETER LEESBARE WEERGAVE

DE BESPREKING VAN DRIE VAN DE WIJNEN

TORRONTES RESERVA 2011 € 7,50 ****
Behalve Chileense en Zuid-Afrikaanse is ook Argentijnse wijn goed vertegenwoordigd in het assortiment van de Oxfam-wereldwinkels. De kwaliteit is opvallend goed. De wijnen komen van een coöperatie, La Riojana, in het noordwesten van Argentinië. Zowat 500 leden produceren een groot aantal druiven in de provincie La Rioja. Torrontes is de meest aangeplante druif, in negen versies goed voor 20 miljoen liter wijn per jaar.
De reserva is opvallend helder en heeft een intens aroma met rijpe perzik, ananas, jasmijn, meloen en citrus. In de mond komt een brede, sappige wijn met veel fruit. In de stevige basis komen de aromatische eigenschappen van de witte druif tot volle expressie. Het geheel staat garant voor veel drinkplezier, goed in balans met fijne zuren van begin tot eind. Uitstekend bij oosterse gerechten, niet al te pikant.

MALBEC RESERVA 2011 € 7,95 ****
Dat malbec wereldwijd een ster werd, heeft de druif te danken aan Argentinië, het koninkrijk voor de druif uit het Franse zuidwesten. De wijn kan veel gedaanten aannemen. Sommige zijn eerder zacht en toegankelijk en hoef je niet te bewaren, andere zijn krachtig en rijk aan tannine. Frisheid en een geweldig fruitprofiel zijn de gemeenschappelijke factor.
Deze wijn is het paradepaardje van La Riojana. De kleur is dieppaars, met veel fruit in de aanzet. Klein rood fruit, donkere bes, hints van pruim, subtiele toetsen van vanille en donkere chocolade met wat houtkruiden vormen het brede aroma. De smaak is vloeiend, sappig, elegant en medium gevuld met plezierig hout en een pittige lengte. Lekker bij stoofpotjes en gegrild rood vlees.

GRAN RESERVA SYRAH 2010 € 10,95 ****
Opnieuw een charmante wijn. De coöperatie pakt hier uit met een schitterende melange van veel fruit, specerijen, een pittige kruidigheid en een discrete verfijning. De kleur is diep en jong met paarse nuances. De fraaie geur ontwikkelt zich breed en complex met zwarte bosbes, donkere kers, braam en zoethout. Een heerlijke start met een volle, vlezige smaak gaat gepaard met een stevige onderbouw. Frisse zuren, rijp fruit en smaakvolle, lichte tannine versmelten later tot een zacht en romig geheel. De sappige finale met hints van chocolade en een pittig eind blijft lang nazinderen. Een elegante, drinkklare wijn. Goed bij wild en geroosterd vlees met kruidige sauzen.
De wijnen zijn te koop in de Oxfam-wereldwinkel
http://www.oxfamwereldwinkels.be/wijn

Met dank aan Simonne Wellekens, journalist bij de Standaard en gespecialiseerd in wijn en een graag gezien jurylid in een hele reeks professionele jury’s.

Plaats een reactie