Foodlog-reactie van de maand: Klootwijk over keurmerkstempelaars die nog geen schoffel kunnen vasthouden

bio is dood. leve bio!?

Gaat het nu goed of slecht met bio en de markt? Voer voor discussie op foodlog.nl. Deze quotes onthoud ik vooral uit de discussie:

Boeren worden beroerd betaald en wij burgers kunnen ze met onze huishoudportemonnee niet bereiken want onderweg tussen pannenkoek en tarwekorrel pikt de handel ons geld.
Ynte citeert Dick en zucht:
@Dick “Boeren worden er nl. niet fair voor betaald. De risico’s zijn te groot, de rendementen te laag.” Dat is toch niet uniek voor de biologische landbouw?
In de biologische landbouw is het vaak nog erger, dat wil zeggen dat voor producten, omdat ze ‘biologisch’ zijn meer wordt betaald, niet aan de producent, de boer, maar aan de kruidenier. De boer die de spullen produceerde wist vaak niet eens van biologisch en keurmerken en krijgt er niks meer voor dan het gangbare, de prijs van de markt. De boer van ver weg.
Biologische boeren in moderne landen, die ook weinig krijgen voor hun waren weten tenminste nog wat ze doen en dromen. Ze gokken op meer opbrengst voor goed spul. Akkerbouwers in Afrika en Azie en veehouders in Latijns Amerika hebben vaak geen idee dat hun koopwaar als ‘organic’ voor meer geld dan gangbaar wordt vermarkt in de Verenigde Staten en Europa.
Aan hun producten wordt in ‘het westen’ verdiend door mensen die nog geen schoffel kunnen vasthouden. Ook door keurmerkstempelaars.

aldus Wouter Klootwijk (culinair journalist).

Duurzaam is de toekomst. Helaas weet niemand wat dat is.

voegde Ynte (docent duurzame marketing Universiteit Wageningen) er nog aan toe.

lees de thread op Foodlog: Triest hoera voor biologisch