Melkveehouders van Belgian Dairy Board steken hand uit naar de campagne FairTradeGemeenten (n.a.v. actie wereldmelkdag in Hasselt)

UPDATE / 27 Aug 2008 – Goed nieuws uit Brussel van Karlien van FairTradeGemeenten:

“BelgianDairy Board: we hebben het hier met de stuurgroep over gehad op maandag. Westaan open voor samenwerking op lokaal niveau waarbij de boeren kunnenmeewerken aan FTG en de trekkersgroep kan meewerken aan een bepaalde actie rondmelk met de boer. Dit gaan we bekend maken aan onze trekkersgroepen zodat zeelkaar leren kennen. Op lokaal niveau kunnen zowel de trekkersgroep als deboeren dan een samenwerking zoeken om acties uit te werken. Een leuke insteek voor de link tussen Noord en Zuid.

We willen dit evenwel op lokaal niveau houden omdat we op nationaal niveau de deur willen openhouden voor alle organisaties zoals ook de Boerenbond. We denken dat dit meer iets is voor Landbouw Noord bij Vredeseilanden. Zij gaan dit nu bekijken en zullen me dan iets laten weten.

Je mag het dus voorstellen als een partner om lokaal mee samen te werken zoals dat ook het geval is voor Wervel en Velt.”

Lees ook: Oxfam België en Belgian Dairy Board samen op Pukkelpop

Vandaag ( vr. 30 mei ’08 ) protesteerden op de wekelijkse markt van Hasselt ook de Limburgse melkveehouders mee met hun collega’s uit de Oostkatons en Wallonië.
Bekijk hier de foto’s.

Bekijk de nieuwsreportage ( do. 29 mei 2008 ) over de problemen van de melkveehouders via regiofair.wordpress.com.

De melkproducenten uit de Oostkantons namen dinsdagavond tijdens een vergadering het besluit om de stakingsactie van de Duitse producenten over te nemen. Ze hebben symbolisch melk weggegoten. Dit laatste werd niet gesteund door de Belgian Dairy Board. Wel deelde deze aan de marktgangers bekertjes verse koeienmelk en folders uit.

De Belgian Dairy Board, de Belgische vereniging van melkveehouders, streeft ‘naar een faire melkprijs voor de producent’.

Alleen samenwerking geeft de consument een duurzame toevoer van zuivelproducenten.

De Belgium Dairy Board (BDB) wil, naar eigen zeggen, ‘een duurzame en kostendekkende melkprijs bekomen maar ook een goede relatie onderhouden met de Belgische zuivelindustrie’.

“De zuivelindustrie krijgt nu een laatste kans om serieuze afspraken te maken met de melkveehouders,”

zei een kordate Limburgse woordvoerder Johan Janssen.

Janssen was donderdagavond te zien en te horen in het programma Terzake van de VRT. Hij haalde ook het teeveejournaal. Bekijk het op: regiofair.wordpress.com.

“De BDB eist nu van de zuivelindustrie dat de prijs van 43 eurocent/liter in 2008 behouden blijft. (Ons einddoel is dat we de werkelijke kostprijs van 55 eurocent zullen krijgen).”

“De BDB wil de zuivelorganisaties laten weten dat de melkveehouders niet langer het verlies willen lijden zonder dat de toevoer van melk in het gedrang komt. (Wij verliezen nu tussen de 6 en 25 procent op ons product).”

“Toch zal een kostendekkende melkprijs alleen door de zuivelindustrie moeten betaald worden,”

citeerde Johan Janssen verder uit de perstekst.

“De BDB weet dat een oplossing alleen gevonden kan worden door een samenwerking tussen alle partijen. Daarom geeft de BDB vandaag de allerlaatste aanstoot tot een zodanige samenwerking.”

Lees of download de perstekst (.pdf) van BDB.

Limburgse boeren geloven ook in Fairtrade

Een oproep tot samenwerking is voor Johan Janssen geen lege doos. Hij liet ons verstaan dat de BDB overweegt om samen te gaan werken met de campagne FairTradeGemeenten. Het zou volgens hem mogelijk moeten zijn om in oktober 2008, n.a.v. de Week van de Eerlijke Handel, tot gezamelijke initiatieven en acties te komen.

“Vandaag zijn we ook aanwezig op de actie in Brussel van de Dierenartsen Zonder Grenzen. Zij vragen betere ondersteuning van de kleine Afrikaanse melkproducenten. Wij steunen die oproep. Boeren raken overal meer en meer in de verdrukking. We moeten samen ijveren voor betere prijzen en rechten!,”

alsnog Johan Janssen.

Onlangs dienden de Vlaamse Oxfam Wereldwinkels (OWW) naar een nieuwe melkleverancier uit te kijken voor hun chocomelk, nadat de boeren van het Brugs Ommeland verkozen hun biomelk te gaan verkopen op de lucratieve Britse markt. Of OWW de vraag om een fair dairyprijs positief zal weten te beantwoorden, moet de toekomst verder uitmaken.