uit het Hasseltse Wereldwinkelkookboek: “gestoofde peren met chileense wijn” – blz 71

Ja, wie mij een beetje kent weet dat ik wel van een gestoofde peer houd, niet waar…
En het is het seizoen van lekkere, verse Limburgse peren! Vandaar…

…dit recept, dat komt uit ons eigen Hasseltse Wereldwinkelkookboek. Dat boek brachten we in 1993 uit. We verkochten er een stuk boven de 3000 exemplaren van! Er was zelfs interesse uit commerciële hoek hiervoor. Maar in die tijd stonden Wereldwinkels nog veraf van commericeel denken en was ‘do-it-yourself’ nog de mentaliteit.

Er wordt nog vaak gevraagd achter recepten uit dit kookboek en nu ik de ‘scannerknop’ ontdekt heb, zal ik de recepten stelselmatig inscannen en online plaatsen. Is dat niks?!

gestoofde peer met Chileense wijn

 

klik op de prent voor het recept van 'gestoofde peren met Chileense wijn'

klik op de prent voor dit (h)eerlijke recept, uit het Hasseltse Wereldwinkelkookboek, blz 71

Vandaag dus gestoofde peer met Chileense wijn.

Die Chileense wijn in 1993 kon niet anders dan de rode van Los Robles zijn. We waren toen met de Wereldwinkels onze Algerijnse partners kwijtgeraakt. Die werden nl. met de dood bedreigd door het FIS. De kleine coöperatie Los Robles – die de terreur van Pinochet als één van weinige kleine wijnmakers had doorstaan – dichtte het gat.

Los Robles bestaat niet meer, ookal deden ze het economisch uitstekend – ook zonder fair trade op den duur.

Een nieuwe Chileense aanrader: volgens de Morgen uit de klasse “Superwijnen van de supermarkt: Gran Descabezado Carmenère van Oxfam Fairtrade“.

Vervang in het recept de Los Robles dus bijv door de Gran Descabezado Carmenère van Oxfam Fairtrade.

Een gedachte over “uit het Hasseltse Wereldwinkelkookboek: “gestoofde peren met chileense wijn” – blz 71

  1. Pingback: Boer snijdt ballen af voor zakje zaad « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Plaats een reactie