Fair trade met boeren in Gaza en Palestina: koop hun producten in je Wereldwinkel

De couscous-klanten van de Wereldwinkel bleven in 2007-2008 op hun (spreekwoordelijke!) honger zitten. De Palestijnse Black Maftoul werd door de Israëlische overheid geblokkeerd aan de grens met Gaza. De Wereldwinkels kochten de couscous van een groep vrouwen in Gaza. Maar Israël sloot het gebied af van de rest van de wereld. Dergelijke pesterijen blijven dagelijkse kost tot op vandaag, waardoor de Wereldwinkels zich genoodzaakt zagen voortaan de Maftoul in te voeren vanuit de Westbank.

Solidariteit met de boeren van Palestina kun je betuigen door het kopen van hun producten – ingekocht tegen fairtradevoorwaarden – in de Wereldwinkels. Helaas blijft de handel met Gaza vooralsnog onmogelijk.
http://www.oww.be/palestina_producten

Taybeh Bier

Taybeh bier
De nieuwste aanwinst in de Oxfam-Wereldwinkels is een lekkere, frisse pils. Het is een Palestijnse pils onder licentie gebrouwen in bierland België.

Taybehpils wordt gebrouwen bij Brouwerij Strubbe in Ichtegem volgens een authentiek Palestijns recept.

De Taybehpils is een solidariteitsproduct, geen product van eerlijke handel.
Met je aankoop steun je de organisatie Palestinian Medical Relief Society (PMRS), een partner van Oxfam Solidariteit.

Veel dorpen zijn door de Israëlische afgrendelingspolitiek op de Westelijke Jordaanoever geïsoleerd. Dankzij de mobiele klinieken van PMRS hebben ze toch toegang tot basisgezondheidszorg.

Ingrediënten: gerst met moutextract, hop, water, gist.
33 cl. 5,2%alcohol.
1,09 €

> www.taybehbeer.com 
> www.oww.be/taybeh  

 

 
Olijfolie Olijfolie
De olijfboom is in Palestina van groot belang, zowel economisch als symbolisch. De olijfboom staat voor ‘vrede’, ‘verbondenheid met de grond’ en een eigen staat Palestina. Olijfboomgaarden worden massaal aangeplant en met hand en tand verdedigd om inbeslagname van de gronden tegen te gaan. De productie en de verwerking van olijven is bovendien de belangrijkste landbouwactiviteit op de Westelijke Jordaanoever. De teelt zorgt voor het leeuwendeel van de landbouwinkomsten van de bezette gebieden. Het voordeel van de olijfboom is dat hij bijna overal kan groeien zonder dat dure meststoffen of irrigatie nodig zijn. De Palestijnse olijfolie is echter moeilijk op de markt te brengen. Ze moet concurreren met de olie van Israëlische boeren, die sterk kunnen irrigeren en met de laatste technologische snufjes produceren, en met goedkopere olijfolie uit Europa. 

 

Dadels
De dadels komen van de Palm Tree Farmers Association, een producentengroep in de buurt van Jericho. Om dadels te produceren heb je veel water nodig. Israël pompt het meeste bruikbare water op, waardoor er niet voldoende overblijft voor de Palestijnse producenten; voor hen is het oppompen van water of het graven van putten verboden.

 

Couscous

Couscous ‘Black Maftoul’

De productie van couscous is erg arbeidsintensief. Hij wordt gemaakt door het langzaam in de handen rollen van een mengsel van water, zout en tarwe. ‘Maftoul’ betekent trouwens ‘met draaiende handen’.

 

Za'atar Za’atar
Za’atar is een kruidig mengsel van zout, tijm, sesamzaad en olijfolie. Sindyanna koopt deze za’atar van producenten op de Westelijke Jordaanoever. Za’atar geeft een lekker ‘midden-oosters’ tintje aan slaatjes of op brood.

 

 

Amandelen
De producenten van de amandelen wonen in negen dorpen in het district van Jenin. Vele amandelboeren zijn door de bouw van de Muur een groot stuk van hun grond kwijtgeraakt. De productie van amandelen is een welkome aanvulling op de teelt van olijven, aangezien de prijzen en marktmogelijkheden voor amandelen beter zijn dan voor olijven.

Een gedachte over “Fair trade met boeren in Gaza en Palestina: koop hun producten in je Wereldwinkel

  1. Pingback: De revolutie start in onze keukens: koop nu je Palestijnse producten in de Oxfam-Wereldwinkel « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Plaats een reactie